
Delad hälsodata ska förbättra vården
Hallå där Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik, som gett input till en färsk statlig utredning om hur data om patienters sjukdomar och hälsotillstånd bör hanteras. På vilket sätt är detta en angelägen samhällsfråga?
– Att kunna dela hälsodata är viktigt för att patienter ska känna trygghet i att kunskap om deras bakgrund kan följa med till nästa läkare.
Och frågan är större än så, lägger han till:
– Även forskning och innovation behöver få bättre tillgång till hälsodata för att kunna skapa appar eller medicinska behandlingar som kan hjälpa dig som patient.

Med ökad tillgång till data om patienters hälsotillstånd kan forskare skapa nya medicinska behandlingar, säger Sebastiaan Meijer, som forskar inom vårdlogistik. (Foto: Sabina Fabrizi).
Vad är nyckeln till att få system med hälsodata att fungera väl inom vård och omsorg?
– Att få med all relevant information i datahanteringen. En datapunkt, till exempel blodtryck, behöver innehålla uppgifter om hur den är framtagen, varför, av vem, under vilka förutsättningar, etcetera. Bara då kan vi ha nytta av alla datapunkter som skapas.
Vad är ert viktigaste inspel till utredningen?
– Att nuvarande sätt att tänka kring utbyte av information mellan datasystem är problematiskt. Uppgifterna i dagens hälsodata behöver kompletteras med vilka processer som skapar datan, och till exempel kulturella synsätt.
Hur då?
– Om exempelvis en forskare vill konstruera en AI-lösning baserat på historiska datamängder men definitionen av en sjukdom ändrat sig under årens lopp blir det väldigt svårt. Men om vi kan ”paketera” definitionen tillsammans med sättet hur datan är producerad så kan vi hitta en väg för dataanvändningen.
– Detsamma gäller för hur sjukhus i olika länder har olika processer för bedömningar av sjukdomar och då kan inte utomstående läkare använda datan i sin tur.
Vad är konsekvenserna om systemet inte fungerar?
– Att när du kommer till din nästa läkare, till exempel utomlands, får man börja från noll med alla tester och diagnostiseras på nytt. Då är riskerna för felaktigheter också större. Och inom forskning och innovation kommer vi inte att kunna bidra med de utvecklingsmöjligheter som finns hos oss.
Vilka är riskerna för patienters integritet när data delas, också internationellt, och även ska användas inom forskning och innovation?
– Integriteten skyddas av åtkomstkontroll – idag sker det genom att läkaren behöver ha ditt tillstånd och för forskning krävs ett personligt medgivande. Men i framtiden vill vi undvika en separat administrativ process. I stället ska data endast vara åtkomligt om det sedan tidigare finns tillstånd för det.
Ge oss ditt önskescenario – hur ser det ut om fem år?
– Då finns det ett nytt system som kan hantera och använda data oavsett lokala ursprung och olikheter och som kan förstås globalt så att alla hälso-appar, läkarmottagningar och forskningen kan använda sig av den.
Berättat för: Christer Gummeson/www.kth.se
Utredningen i korthet
KTH:s forskare inom CDDH, Centre for Data driven Health, har bidragit med innehåll till en statlig utredning, Utredningen om e-recept och patientöversikter inom EES (S 2020:10), som presenteras 29 mars. Forskarna har skrivit en bilaga som delar av utredningen är baserad på och hänvisar till.
Klustermotor Flemingsberg – ERUF-projekt för tillväxt inom Life Science
Flemingsberg tar ett stort kliv mot att etablera sig som en central aktör inom Life Science med lanseringen av projektet "Klustermotor Life Science Flemingsberg". Projektet har beviljats medel från europeiska regionala utvecklingsfonden och syftar till att stärka tillväxten och etableringen av små och medelstora företag (SMF) inom life science-sektorn i Stockholmsregionen. Den totala budgeten på projektet är 10,8 miljoner för åren 2025-2027.
BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen
Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.
Sally Sow och Turn UP: Vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024
Musikvärlden kan vara en utmanande plats, både för arrangörer som vill nå ut till sin publik och för musikälskare som söker evenemang som passar deras smak. Sally Sow, vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024, har med sin plattform Turn Up, tagit fram en lösning som gör det enklare att organisera, upptäcka och delta i lokala musikevenemang. Med fokus på inkludering och tillgänglighet vill hon skapa en musikscen där alla känner sig välkomna.
KTH:s tekniska basår flyttar till Flemingsberg – en fördubbling av studenter väntas hösten 2025
Hösten 2025 kommer KTH att flytta utbildningsplatser inom sitt tekniska basår från Södertälje till Flemingsberg, vilket innebär en betydande ökning av studentantalet på Campus Flemingsberg. Genom att nästan fördubbla antalet utbildningsplatser och satsa på en ny lärcenter-modell hoppas KTH kunna möta den växande efterfrågan på teknisk utbildning i regionen.
Drivhuset Stockholm – Där framtidens entreprenörer tar sina första steg
Föreställ dig en plats där unga idéer får växa fritt, där passion och ambition möts, och där framtidens företagare tar sina första steg mot något stort. Det är precis vad Drivhuset Stockholm erbjuder – en språngbräda för nästa generations entreprenörer. På Campus Flemingsberg stöttar vi varje dag studenter som vill väcka sina idéer till liv och bygga de färdigheter som krävs för att skapa verklig förändring. Vårt uppdrag? Att ge dem en trygg, inspirerande miljö där de kan testa och utveckla sina affärsidéer på riktigt.