Avancerade terapier: framtidens behandlingsformer

I Flemingsberg finns en historia av framgångsrik forskning och klinisk utveckling, inte minst inom området för avancerade terapier och regenerativ medicin.

Utvecklingen ger hopp om effektiva behandlingar av tidigare obotliga hjärtsjukdomar och cancerformer, samt en rad autoimmuna sjukdomar som diabetes, och även Parkinson och Alzheimers. Dessa nya metoder använder patienternas egna celler för att aktivera det egna immunförsvaret till en mer framgångsrik behandling.

På Karolinska Institutet utvecklar forskarna nya koncept inom stamcellsbiologi med målet att hitta nya behandlingsformer inom ett flertal olika områden. Till sin hjälp har Karolinska Institutet en stark infrastruktur bland annat i form av Core Facilities.

En av dessa Core Facilities är Vecura som bland annat tillverkar genterapivektorer och cellterapiprodukter för kliniska prövningar. Vecura är en del av Kliniskt forskningscentrum, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Anläggningen är certifierad av Svenska Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

Vecura har varit i drift sedan 1996 och har haft stor betydelse för utvecklingen av området cellterapi och regenerativ medicin i Sverige.

KONTAKT

Matti Sällberg
Karolinska Institutet
matti.sallberg@ki.se
+46-(0)8-524 838 03

Pontus Blomberg
Karolinska Universitetssjukhuset
pontus.blomberg@sll.se

Pågående satsningar

  • Karolinska Institutet rymmer framgångsrika exempel inom såväl experimentell stamcellsforskning som tillämpningar inom regenerativ medicin.
  • Karolinska Universitetssjukhuset har nyligen inrättat ett stort program för cellterapi delfinansierat av Vinnova.
  • Vecura är en corefacilitet som tillverkar genterapivektorer och cellterapiprodukter för kliniska prövningar. Laboratoriet är en del av Kliniskt forskningscentrum, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
  • ANA Futura är en ledande translationell integrerad forskningsmiljö utrustad för spetsforskning, där gränser mellan institutioner och kliniker rivs och forskare samverkar baserat på gemensamma forskningsprofiler.

Mer om Skandinaviens ledande Life science-kluster hittar du hos Stockholm Business Region Development.