Vesna Jovic redo för nästa steg i invånarnas tjänst

Nu lämnar Vesna Jovic posten som kommundirektör i Huddinge – efter 28 år inom kommunen. Nästa uppdrag är vd för Sveriges Kommuner och landsting, SKL. I backspegeln ser hon starten av en kraftfull utveckling av Flemingsberg och Huddinge.

Grattis till nya jobbet – vad betyder det för dig?

– Tack! Det betyder att jag kan fortsätta arbeta med de frågor som ligger mig varmt om hjärtat, det vill säga hela kommunområdet, men nu på en mer övergripande nivå. Att få finnas till för de vi ska finnas till för: invånarna, säger Vesna Jovic.

Du har varit en aktiv ledamot i styrelsen för Flemingsberg Science – vad har stiftelsen betytt för utvecklingen av Flemingsberg?

– Jag tror att stiftelsen har gett nya perspektiv. Vi som kommun har haft fokus på den fysiska utvecklingen, infrastrukturen och de boende i området. Stiftelsen tillfört perspektiv på innovation och entreprenörskap, både med hjälp av akademierna i Flemingsberg och det privata näringslivet, säger hon.

Hur ser du på framtiden – vad behöver betonas?

– Nu tas en ny utvecklingsplan fram för Flemingsberg som alla aktörer ställer sig bakom. Därför är det viktigt att hålla ihop den gemensamma visionen samtidigt som man förtydligar vem som gör vad. Allt för att kommun, landsting, akademi och privata aktörer kan bidra med sina delar, och i samma höga tempo som i dag, säger Vesna Jovic.

– Dessutom är det viktigt att fortsätta informera om arbetet för att göra alla delaktiga. Även de som bor i Flemingsberg måste få vara mer delaktiga i vad som pågår.

Lämnar posten i medvind
Flemingsberg växer i dag kraftigt med målet att blir en regional stadskärna. Byggkranarna i området vittnar om flera stora pågående projekt. Bland de senaste finns klartecknet för Spårväg syd, ett projekt som engagerat Vesna Jovic.

– Jag hade faktiskt bestämt mig att stanna kvar tills dess utvecklingen av Flemingsbergsdalen startat. Och den inleddes redan 2016 och därefter har intresset bara ökat för Flemingsberg. I dag pratar ”alla” om Flemingsberg och många vill bygga här, säger Vesna Jovic.

– Klartecknet för Spårväg syd blir ett kvitto på allt arbete, som inte bara jag utan många med mig, lagt ned under en lång period. Detta är långa processer och det kunde ha tagit ytterligare ett antal år. Då hade jag inte fått vara med om att uppleva frukten på samma sätt.

Viktigt tro på andra
När Vesna Jovic tillträdde som kommundirektör 2008 betonade hon att vi måste bli bättre på att nyttja den kompetens som finns hos medborgare med en annan etnisk bakgrund. Hur har det gått?

– Jag är stolt över hur vi har arbetat i Huddinge med en tro på att människor både vill och kan, säger hon.

– Människor som tagit sig hit vill och kan utvecklas och bidra. Vi kan inte se dem som människor med problem. Vi var därför tidigt ute med att betala introduktionsersättning, allt för att se till att människor studerade, fick praktikplatser, och lärde sig svenska för att sedan lättare komma ut i arbete.

Något som har gett resultat i form av en bättre sysselsättning med färre personer beroende av socialbidrag eller annat stöd, menar hon.

– Men vi kan alltid bli bättre. Det handlar inte bara om hur samhället och flyktingmottagningen fungerar, utan även om vår inställning som arbetsgivare. Anställer vi bara de som liknar oss själva, eller vågar vi utmana oss och få något mer intressant och ännu bättre på köpet.

Inte viktigt göra karriär
Efter hela 28 år som anställd inom Huddinge kommun kan Vesna Jovic se tillbaka på en imponerande karriär (se faktaruta). Men att göra karriär i sig har aldrig varit målet.

– Nej, för mig är det viktigaste att vara med att bidra till samhällsutvecklingen. Jag har haft förmågan att se vad som behöver göras och drivit arbetet åt det hållet, naturligtvis med chefernas och politikernas stöd. Jag har alltid fått gehör för mina idéer och visar du framfötterna – tar ansvar och visar resultatet – så får du också en karriär på köpet, säger hon.

Något som förenat flera av hennes tidigare uppdrag har varit ett starkt engagemang för integration och mångfald. Själv föddes hon i Belgrad och växte upp hos farföräldrarna i en by i den serbiska delen av Kroatien.

– Jag växte upp på verkliga landet. När jag var drygt sex år så hämtade mina föräldrar mig till Sverige. Min pappa var svetsare och mamma arbetade som sömmerska. De hade ingen möjlighet att utbilda sig men det var en naturlig sak för dem att jag skulle göra det. Båda mina föräldrar ville det men det var framförallt viktigt för min pappa.

“Flemingsberg har gått ifrån ett område med stor potential till ett område i urstark utveckling. Vesnas roll i den förändringen kan inte överskattas. Hennes förmåga att samla aktörerna, se möjligheter och att driva på har varit avgörande för utvecklingen som gjort Flemingsberg till en av regionens viktigaste tillväxtområden.” Daniel Dronjak, Kommunstyrelsens ordf (M), Huddinge kommun

Alltid upplevt stöd hemifrån
Pappan blev en förebild genom livet som betonade hur utbildning leder till ett bra jobb som i sin tur ger egna pengar och ett oberoende från andra.

– Du blir friare i att själv påverka ditt sätt att leva. Och det var ganska ovanligt på den tiden med det stödet från en man från forna Jugoslavien, men jag har alltid haft support hemifrån.

Stödet behövs för att människor ska våga lita till sina egna förmågor, menar hon. När hon själv stått inför utmaningar, som inför jobbet som kommundirektör, har hon sett till att hitta andra personer att jämföra sig med.

– Den gången tänkte jag på Obama som är jämnårig med mig. Han blev ungefär samtidigt president i USA, och då tänkte jag att nog sjutton kunde jag då bli kommundirektör i Huddinge, säger hon och skrattar.

– Samtidigt måste du också kunna väga riskerna. Det är sunt att ifrågasätta din egen kompetens och du behöver ha en viss ödmjukhet. Men jag vet också att när det gäller så har jag ett ”jäklar anamma”. Då ger jag mig inte.

Ett av dina stora intressen är att resa – har du varit tillbaka till byn där du växte upp?

– Nej, när inbördeskriget kom fick de ju fly. Men det är en dröm att återvända till farmor och farfars hus, dock har jag inte tagit mig dit ännu. Och jag inser ju att det inte kommer att se ut som jag minns det.

– Men jag åker gärna till Belgrad där jag har ett hus tillsammans med min mamma och min bror. Bara åka dit och insupa atmosfären – jag gillar Belgrad och tycker det är mysigt där.

“Vesna Jovic har varit en drivande och färgstark kommundirektör som har betytt mycket för Flemingsberg Science och det samarbete vi har idag.”

Chris Heister, Landshövding i Stockholms län och fd ordförande i Flemingsberg Science.

“Flemingsberg har gått ifrån ett område med stor potential till ett område i urstark utveckling. Vesnas roll i den förändringen kan inte överskattas. Hennes förmåga att samla aktörerna, se möjligheter och att driva på har varit avgörande för utvecklingen som gjort Flemingsberg till en av regionens viktigaste tillväxtområden.”

Daniel Dronjak, Kommunstyrelsens ordf (M), Huddinge kommun
Published On: 24 mars 2022
Till toppen