Cellaviva: förbättrar liv genom stamcellsteknik
Vilken är affärsidén, vilket problem är ni ute för att lösa?
– Cellaviva grundades av forskare från Karolinska Instututet, i en övertygelse om att stamceller kommer att revolutionera hur komplexa och obotliga sjukdomar behandlas. Vi är en biobank som hjälper blivande föräldrar att spara stamceller från navelsträngen vid födseln, i ett s.k. familjesparande. Syfte är att ha högkvalitativa och potenta celler snabbt tillgängliga, om medicinskt behov uppstår. Det skapar behandlingsmöjligheter och utökar terapialternativ för hela familjen, säger Cellavivas kommersiella direktör Sofie Falk Jansson.
Var är ni nu?
– Vi är ett innovativt och entreprenörsdrivet life science-bolag, med två angränsande verksamhetsområden med starka synergier. Läkemedelsutveckling via NextCell Pharma samt stamcellsbanken Cellaviva, som kompletterar varandra eftersom navelsträngsstamceller utgör kärnan i bolaget. Vi är dedikerade till att rädda och förbättra liv genom avancerad stamcellsteknologi och vetenskapliga upptäckter. Sedan start har ett 50-tal patienter behandlats med stamceller från Cellavivas biobank, både donerade och privatsparade stamceller.
Vilka är era planer för framtiden?
– Vi ser en konstant ökning i efterfrågan kring stamcellssparande och i slutändan stamcellsbehandlingar. Många av våra kunder har familjemedlemmar med ett redan diagnosticerat medicinskt behov eller en sjukdomshistoria i släkten där stamceller är, eller förväntas att bli, ett behandlingsalternativ. Vi arbetar aktivt för att bidra till att fler stamcellsbehandlingar ska kunna genomföras. Dels genom att öka kunskapen hos allmänheten kring vad ett stamcellssparande kan innebära, samtidigt som vi kontinuerligt fortsätter att bredda våra egna kliniska studier och hittar samarbeten med sjukhus och/eller forskningsstudier för våra kunders räkning. Både i Sverige och även globalt.
Varför finns ni i Flemingsberg?
– Flemingsberg är ett kluster för cellterapier som ger oss närheten till samarbetspartners, den kliniska forskningen och prövningskliniken på Karolinska Sjukhuset där många av patienterna har fått sin behandling. Här har specialistkompetens inom många områden samlats och det skapar möjligheter för en väldigt innovationsrik miljö. Vilket är en förutsättning för oss, som vill vara med och förändra framtidens sjukvård, säger Sofie Falk Jansson.
BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen
Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.
OptiCell Solutions – En nyckelaktör inom cell- och genterapi etablerar sig i Flemingsberg
Flemingsberg fortsätter att vara ett självklart etableringsval för kunskapsintensiva och innovativa verksamheter. OptiCell Solutions är ett företag som nyligen startat sin verksamhet i Novum Labs på Campus Flemingsberg. Företaget grundades 2024 av specialister från Karolinska Universitetssjukhuset och entreprenörer från Life Science-industrin, och specialiserar sig bland annat på att förbättra tillgången på högkvalitativa målceller för cell- och genterapier, en viktig del av den växande ATMP-sektorn (Advanced Therapy Medicinal Products).
Vi välkomnar mer kultur och kreativa näringar till en växande plats
Den 29 augusti invigdes Kungliga Operans och Dramatens nya dekorateljéer i Flemingsberg med en festlig blandning av sång, poesi och inspirerande samtal om samverkan. Invigningen markerar en viktig milstolpe i Flemingsbergs utveckling och tar oss ett steg närmare visionen om att skapa en plats där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm.