
Kodkupan Flemingsberg i mål som lyckad pilot inför hösten
Under examenskvällen för Kodkupan i Flemingsberg fick föräldrarna möta resultatet av mellanstadieelevernas programmeringsprojekt. Under skratt och applåder visades såväl spel som animeringar från projektet.
Kodkupan i Flemingsberg är ett projekt för att låta barn och unga prova programmering. I en första pilotomgång under våren har ett tiotal mellanstadieelever från Vistaskolan tränat programmering och logiskt tänkande under ledning av studenter från KTH och Södertörns högskola.
Vid den sista träffen fick föräldrarna uppleva resultatet av barnens skapande.
–Det är mycket roligt att se vad de har gjort. Detta är verkligen en aktivitet som ligger i tiden och förhoppningsvis kan väcka ett intresse som får betydelse även i arbetslivet, säger Shewen, förälder till en av de deltagande eleverna.
Projektet drivs som ett samarbete mellan KTH, Södertörns högskola, Kodcentrum, Flemingsbergs Science och Huddinge och Botkyrka kommun. Kursens arbetsmaterial kommer från samarbetsorganisationen Kodcentrum som är en ideell organisation som arrangerar aktiviteter för digitalt skapande.
– Det har varit jättekul, även om jag redan kunde en del programmering, säger William, en av eleverna.
Eftersom flera av eleverna redan hade testat programmering i skolan utmanades kursledarna att ta fram extrauppgifter under kursens gång.
På plats under examenskvällen fanns också de tre KTH-studenterna Agata, Karim och Razzaq som alla pluggar datateknik. Ingen av dem hade tidigare agerat lärare till så små barn.
– Visst var det lite läskigt, men det visade sig ju vara både kul och enkelt. De har lärt sig snabbt och gått in i uppgifterna helt och hållet, säger Razzaq.
Under hösten ska projektet följas upp och fler skolor bjudas in från närområdet. Även det lokala Widerströmska gymnasiet kan involveras för att skapa ytterligare länkar mellan de olika skolorna.
Projektet har initierats av campusgruppen i Flemingsberg och drivs med målsättningen att bredda rekryteringen till högre studier, särskilt ägnat barn som kommer från en studieovan bakgrund.
Klustermotor Flemingsberg – ERUF-projekt för tillväxt inom Life Science
Flemingsberg tar ett stort kliv mot att etablera sig som en central aktör inom Life Science med lanseringen av projektet "Klustermotor Life Science Flemingsberg". Projektet har beviljats medel från europeiska regionala utvecklingsfonden och syftar till att stärka tillväxten och etableringen av små och medelstora företag (SMF) inom life science-sektorn i Stockholmsregionen. Den totala budgeten på projektet är 10,8 miljoner för åren 2025-2027.
BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen
Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.
Sally Sow och Turn UP: Vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024
Musikvärlden kan vara en utmanande plats, både för arrangörer som vill nå ut till sin publik och för musikälskare som söker evenemang som passar deras smak. Sally Sow, vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024, har med sin plattform Turn Up, tagit fram en lösning som gör det enklare att organisera, upptäcka och delta i lokala musikevenemang. Med fokus på inkludering och tillgänglighet vill hon skapa en musikscen där alla känner sig välkomna.
KTH:s tekniska basår flyttar till Flemingsberg – en fördubbling av studenter väntas hösten 2025
Hösten 2025 kommer KTH att flytta utbildningsplatser inom sitt tekniska basår från Södertälje till Flemingsberg, vilket innebär en betydande ökning av studentantalet på Campus Flemingsberg. Genom att nästan fördubbla antalet utbildningsplatser och satsa på en ny lärcenter-modell hoppas KTH kunna möta den växande efterfrågan på teknisk utbildning i regionen.
Drivhuset Stockholm – Där framtidens entreprenörer tar sina första steg
Föreställ dig en plats där unga idéer får växa fritt, där passion och ambition möts, och där framtidens företagare tar sina första steg mot något stort. Det är precis vad Drivhuset Stockholm erbjuder – en språngbräda för nästa generations entreprenörer. På Campus Flemingsberg stöttar vi varje dag studenter som vill väcka sina idéer till liv och bygga de färdigheter som krävs för att skapa verklig förändring. Vårt uppdrag? Att ge dem en trygg, inspirerande miljö där de kan testa och utveckla sina affärsidéer på riktigt.