Tioåringen XNK Therapeutics växer kraftfullt med egen GMP-anläggning

XNK Therapeutics har expanderat kraftigt det senaste året och har nu tillgång till ett eget produktionslabb av GMP-klass.

– Vi behöver ha en betydligt större kapacitet för att genomföra de större fas 2-studier vi planerar. Den kapaciteten finns inte att få tillgång till i Sverige så därför har vi byggt upp ett eget labb i Flemingsberg, säger Johan Liwing, VD för XNK Therapeutics.

Tioåringen XNK har under de senaste åren vuxit mycket snabbt och i dag finns närmare 30 personer i företaget som finns i Novum i Flemingsberg. Den nya GMP-anläggningen med forskningslaboratorium på 350 kvadratmeter ger bolaget en bättre kontroll över sin utvecklingskedja.

Unik teknologi
XNK Therapeutics grundades 2012 och är ett av pionjärföretagen inom cellterapi. Med en unik plattformsteknologi inriktar sig företaget främst på nya former av cancerbehandling. Plattformen gör det möjligt att nya cellbaserade behandlingar med autologa NK-celler.

Sedan tidigare drivs en prövarinitierad klinisk fas 2-studie vid Karolinska Universitetssjukhuset där XNK:s läkemedelskandidat kombineras med Sanofis anti-CD38 antikropp Sarclisa, Isatuximab, för behandling av den allvarliga cancersjukdomen multipelt myelom.

– Vi är mycket stolta över denna mindre fas 2-studie och i nästa steg behöver vi öka produktionskapaciteten. Myelom är vårt huvudområde men när vi nått rätt kapacitet kommer det att tillkomma ytterligare ett eller två. Det är viktig att skapa en god bredd utanför blodcancerområdet, säger Johan Liwing.

XNK Therapeutics genomför bland annat en ”proof of concept”-studie tillsammans med The University of Texas MD Anderson Cancer Center inom området acute myeloid leukemia (AML).

I början av året tog bolaget in cirka 130 miljoner kronor i nytt kapital för att möta tillväxten.
– Det känns mycket bra och framförallt det faktum att det inte bara handlar om kapital men även ger ett tillskott av kompetens och produktionskunskap genom NorthX Biologics. Vi kompletterar varandra på ett sätt som öppnar för goda synergier, säger Johan Liwing.
– Flemingsberg är rätt plats för oss med en omedelbar närhet till allt vi behöver. Här finns en stark forskning i en världsledande forskningsgrupp och en närhet till en klinik som verkligen kan NK-celler.

Läs mer på xnktherapeutics.com

Published On: 23 juni 2022
Till toppen