Flemingsberg platsen för Alfa Lavals framtida innovationer

När Alfa Laval år 2025 slår upp portarna till ett nytt utvecklings- och innovationscenter i Flemingsberg lanseras även ett nytt teknikområde. Ett första spadtag togs nyligen för byggnaden som ska rymma cirka 700 medarbetare.

När det första spadtaget togs för Alfa Lavals nya innovationscenter i Flemingsberg samlades många intresserade. Själva spaden fattades gemensamt av landshövding Sven-Erik Österberg, Sammy Hulpiau, Site Manager Alfa Laval Tumba Flemingsberg, Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, samt Stefan Dahlbo, VD för Fabege.
Alfa Lavals Sammy Hulpiau gav en presentation av företaget och planerna inför flytten, där han lyfte att detta blir företags andra flytt sedan starten 1883.
– Nu bygger vi ett nytt hjärta i Flemingsberg i form av en byggnad med högsta miljöklass, el från solpaneler på taket, uppvärmning och kyla från geotermisk energi, säger Sammy Hulpiau, Site Manager Alfa Laval Tumba Flemingsberg.
Han betonade att det var utvecklingsplanerna för Flemingsberg som gjort att valet föll på just denna plats.
– Flemingsberg blir en plats för affärsutveckling och innovation med en mycket bra infrastruktur, bland annat rälsbunden trafik direkt till både Arlanda och vår verksamhet i Eskilstuna.
Stefan Dahlbo, VD för Fabege, menade att detta spadtag var ett viktigt steg i utvecklingen av Flemingsberg.
– Nu tar vi nästa steg mot att skapa en dynamisk, innovativ plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare. Detta är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt som kommer att locka stadsplanerare från hela världen, säger Stefan Dahlbo, VD för Fabege.
Även landshövding Sven-Erik Österberg talade om Flemingsberg som en viktig del av hela regionens utveckling.
– Jag är mycket stolt över att få delta i invigningen av Alfa Lavals satsning som blir en del av utvecklingen av framtidens Flemingsberg.

Vaggan för ny teknologi
Det nya utvecklings- och innovationscentret kommer bland annat att rymma ett höghöjdslabb med en yta av cirka 8000 kvadratmeter. Här skapas en miljö där det ska bli lätta att förverkliga en idé eller projekt i samarbete med andra företag och högskolor.
–I dag kräver utvecklingen av nya innovation ett ekosystem av partners som kan bidra till utvecklingen. Det krävs många olika kompetenser för att lyckas, och därför blir vårt innovationscentret en plats för samarbete, säger Sammy Hulpiau.
Lagom till invigningen av Alfa Lavals nya byggnad år 2025 lanseras också en ny teknologi från företaget. Den utvecklas i samarbete mellan Alfa Laval och rederiet Wallenius under projektnamnet: AlfaWall Oceanbird.
Oceanbird rymmer en ny teknik för att driva stora fraktfartyg med vindkraft istället för förbränningsmotorer. Fartygen ska utrustas med enorma segel, närmare hundra meter höga, som väl till sjöss kan fällas upp för att föra dem framåt.
– Vi är redan väl etablerade inom marin verksamhet med en stor produktportfölj. Samtidig blir detta ett nytt steg för oss där vi bidrar till minskade koldioxidutsläpp och ökad hållbarhet inom marin frakt, säger Peter Nielsen, Business Unit President, Alfa Laval Marine Division.

Bakom konceptet Oceanbird finns även KTH och SSPA.

Mer om Oceanbird.

Läs mer om Alfa Lavals flytt till Flemingsberg

Presentationerna vid spadtaget direktsändes till bland annat Alfa Lavals medarbetare i Tumba.

Spadtaget för Alfa Lavals innovationscenter i Flemingsberg lockade många intresserade.

 

Published On: 13 september 2022
Till toppen