
Nu växer fler företag tillsammans med Bactiguard
Strax söder om Campus Flemingsberg delar de tre life science-företagen Bactiguard, Procella och Smartwise samma byggnad. Närheten gör det möjligt att kombinera flera olika innovationer i nya former av behandlingar.
I södra delen av Flemingsberg delar Bactiguard byggnad med två andra Life scienceföretag: Procella och Smartwise. De två senare hör hemma i moderbolaget, SmartCella Holding, där Johan Rugfelt är vd.
– Vi ser hur de olika innovationerna i bolagen kommer att komplettera varandra i nya behandlingar. Procella utvecklar nya cellterapibehandlingarna som kan använda Smartwise mikrokateter för att levereras till rätt plats i kroppen, säger Johan Rugfelt.

Johan Rugfelt.
Reparerar hjärtat
I Procella utvecklas en ny typ av cellterapi som kan reparera skadad hjärtvävnad efter en hjärtinfarkt. Här används en särskild form av stamceller som har förmågan att mogna till friska fungerande hjärtceller som kan ersätta skadade, och även minskar ärrvävnad. Den nya cellterapibehandlingen är ett resultat från många års forskning vid Karolinska Institutet.
– I dag har vi nära samarbete med Astra Zeneca för att ta forskningsresultaten vidare till kliniska försök hos patienterna. Potentialen är enorm att ge många människor möjligheten till ett bättre liv.
Bara i Sverige insjuknar närmare 20 000 personer per år i hjärtinfarkt.
Leverera cellgifter
Smartwise rymmer utvecklingen av mikrokatetern Extroducer. Tekniken gör det möjligt att nå organ som hjärtat, bukspottkörteln, levern och njurarna genom blodbanan. Väl på plats kan katetern användas för att leverera läkemedel, bland annat cellgifter vid cancerbehandling, utan att ge blödningar.
– Även i utvecklingen av denna teknik har vi ett samarbete med Astra Zeneca. Tekniken har även fått ett första godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, säger Johan Rugfelt.
Nu inleds kliniska försök för att öppna även för ett godkännande i EU.
Bygger nytt renrum
Placeringen vid Campus Flemingsberg ger flera fördelar, menar Johan Rugfelt. Närheten till forskningen vid Karolinska Institutet är avgörande tillsammans med möjligheterna till att genomföra kliniska försök.
– I Flemingsberg finns tillgång till en god infrastruktur med avancerad teknik och labbresurser. Inte minst samlas här några av landets ledande forskare inom avancerade terapiläkemedel.
På den nedersta våningen byggs just nu ett nytt renrum på cirka 250 kvadratmeter. Renrummet är en förutsättning för att ta nästa steg i utvecklingen av Procellas cellterapier, men öppnar även för utvecklingen av fler projekt.
– Målet är att ha anläggningen klar under första kvartalet nästa år. Vår anläggning blir en del av en växande resurs av renrum i området, och öppnar för samarbeten med fler forskare och företag, säger Johan Rugfelt.
Klustermotor Flemingsberg – ERUF-projekt för tillväxt inom Life Science
Flemingsberg tar ett stort kliv mot att etablera sig som en central aktör inom Life Science med lanseringen av projektet "Klustermotor Life Science Flemingsberg". Projektet har beviljats medel från europeiska regionala utvecklingsfonden och syftar till att stärka tillväxten och etableringen av små och medelstora företag (SMF) inom life science-sektorn i Stockholmsregionen. Den totala budgeten på projektet är 10,8 miljoner för åren 2025-2027.
BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen
Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.
Sally Sow och Turn UP: Vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024
Musikvärlden kan vara en utmanande plats, både för arrangörer som vill nå ut till sin publik och för musikälskare som söker evenemang som passar deras smak. Sally Sow, vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024, har med sin plattform Turn Up, tagit fram en lösning som gör det enklare att organisera, upptäcka och delta i lokala musikevenemang. Med fokus på inkludering och tillgänglighet vill hon skapa en musikscen där alla känner sig välkomna.
KTH:s tekniska basår flyttar till Flemingsberg – en fördubbling av studenter väntas hösten 2025
Hösten 2025 kommer KTH att flytta utbildningsplatser inom sitt tekniska basår från Södertälje till Flemingsberg, vilket innebär en betydande ökning av studentantalet på Campus Flemingsberg. Genom att nästan fördubbla antalet utbildningsplatser och satsa på en ny lärcenter-modell hoppas KTH kunna möta den växande efterfrågan på teknisk utbildning i regionen.
Drivhuset Stockholm – Där framtidens entreprenörer tar sina första steg
Föreställ dig en plats där unga idéer får växa fritt, där passion och ambition möts, och där framtidens företagare tar sina första steg mot något stort. Det är precis vad Drivhuset Stockholm erbjuder – en språngbräda för nästa generations entreprenörer. På Campus Flemingsberg stöttar vi varje dag studenter som vill väcka sina idéer till liv och bygga de färdigheter som krävs för att skapa verklig förändring. Vårt uppdrag? Att ge dem en trygg, inspirerande miljö där de kan testa och utveckla sina affärsidéer på riktigt.