Utvecklar nya sätt att behandla nervskador och kronisk smärta med kroppens egna proteiner

Sinfonia Biotherapeutics tar kroppens reparativa proteiner till hjälp för att utveckla fungerande behandlingar av nervskador och kronisk smärta. Terapierna utvecklas för behandling av sjukdomar som ischias, diabetessmärta, Parkinsons sjukdom, epilepsi och hörselnedsättning.

I dag lider cirka 100 miljoner människor med olika sjukdomar som drabbar nervsystemet. I många fall resulterar nervskadorna i så kallad kronisk neuropatisk smärta. Sinfonia Biotherapeutics drar nytta av kroppens egna proteiner för att reparera skador i nervsystemet och lindra smärtan.
– I dagsläget genomför vi de nödvändiga kliniska studierna för att visa att en av våra produkter, SB0101, fungerar både för att behandla smärtan och för att reparera de skadade nerverna, säger Lars Wahlberg, CEO och CMO på Sinfonia Biotherapeutics.

Startar kroppens reparationssystem
Vissa av våra proteiner har förmågan att slå på självreparerande funktioner hos nervsystemet. Ett av dessa är neublastin, SB0101, som Sinfonia utvecklar för behandling av kronisk ischias och en rad andra nervskador som drabbar det perifera nervsystemet.
– SB0101 ges via en injektion i armen och aktiverar kroppens egna funktioner för att reparera skador på nervsystemet. Här har vi visat mycket positiva resultat med bland annat klinisk “proof of concept” i patienter med svår kronisk ischias. Det är en indikation som det idag saknas ett godkänt smärtstillande läkemedel för. Vår förhoppning är att som första bolag få en behandling mot kronisk ischiassmärta godkänd.

Samma metodik kan även användas för att reparera skador i hjärnan som beror på sjukdomar som Parkinsons sjukdom, epilepsi och frontallobsdemens. Men här räcker det inte med en injektion i armen. Hjärnan skyddas nämligen mycket effektivt av den så kallade blodhjärnbarriären som förhindrar att signalproteinerna tränger in i hjärnan. Sinfonia utvecklar istället en plattform för att – mycket förenklat – placera en liten läkemedelsfabrik vid det skadade området i hjärnan.

Fabriken består av ett implantat med levande celler som producerar de nödvändiga signalproteinerna. När de lämnar implantatet så triggar det en reparation av nerverna direkt på plats.
– Tekniken att göra dessa hjärnoperationer är redan väl etablerad på de flesta neurokirurgiska centrum i världen. Med hjälp av den så kallade stereotaktiska tekniken kan vi med mycket god precision placera våra implantat i det önskade området i hjärnan..

Den lilla läkemedelsfabriken kan till exempel placeras i det område som ett epileptiskt anfall uppstår, eller vid de nervceller som skadats av Parkinsons sjukdom eller demens.
Inriktningen på Parkinsons sjukdom har gjort att Sinfonia Biotherapeutics fått ett forskningsanslag från Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF).

Sinfonias lösning kombinerar framsteg inom ATMP, avancerade terapiläkemedel, med medicinteknisk innovation. Och här finns flera ytterligare tillämpningar planerade. Bland annat ett implantat som kan placeras i innerörat för att behandla åldersrelaterade hörselnedsättningar och hörselskador på grund av högt ljud eller buller.
– Vårt huvudfokus är att använda de signalerande proteinerna för att kunna skapa nya behandlingar av sjukdomar där det i dag saknas träffande behandlingar.

Sinfonia Biotherapeutics finns i dag både i Flemingsberg och utanför Boston, USA. På Campus Flemingsberg finns flera forskningssamarbeten med välrenomerade forskargrupper både inom Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.
– Vår förhoppning är att bli en del av den starka utvecklingen inom ATMP som pågår i området. Här finns världsledande kunskap och möjligheten att utveckla nya terapier hela vägen från idé till kliniska försök, säger Johan Lundkvist, vice VD för Sinfonia Biotherapeutics.

Mer om Sinfonia Biotherapeutics

Published On: 14 juni 2023
  • HPV-vaccination för dig född 1994-1999

    Nu kan man även vaccinera sig på gynekologiska mottagning på Huddinge sjukhus på Campus Flemingsberg. Tillsammans utrotar vi livmoderhalscancer!

  • Klustermotor Flemingsberg – ERUF-projekt för tillväxt inom Life Science

    Flemingsberg tar ett stort kliv mot att etablera sig som en central aktör inom Life Science med lanseringen av projektet "Klustermotor Life Science Flemingsberg". Projektet har beviljats medel från europeiska regionala utvecklingsfonden och syftar till att stärka tillväxten och etableringen av små och medelstora företag (SMF) inom life science-sektorn i Stockholmsregionen. Den totala budgeten på projektet är 10,8 miljoner för åren 2025-2027.

  • BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen

    Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.

  • Sally Sow och Turn UP: Vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024

    Musikvärlden kan vara en utmanande plats, både för arrangörer som vill nå ut till sin publik och för musikälskare som söker evenemang som passar deras smak. Sally Sow, vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA 2024, har med sin plattform Turn Up, tagit fram en lösning som gör det enklare att organisera, upptäcka och delta i lokala musikevenemang. Med fokus på inkludering och tillgänglighet vill hon skapa en musikscen där alla känner sig välkomna. 

  • KTH:s tekniska basår flyttar till Flemingsberg – en fördubbling av studenter väntas hösten 2025

    Hösten 2025 kommer KTH att flytta utbildningsplatser inom sitt tekniska basår från Södertälje till Flemingsberg, vilket innebär en betydande ökning av studentantalet på Campus Flemingsberg. Genom att nästan fördubbla antalet utbildningsplatser och satsa på en ny lärcenter-modell hoppas KTH kunna möta den växande efterfrågan på teknisk utbildning i regionen.

  • Drivhuset Stockholm – Där framtidens entreprenörer tar sina första steg

    Föreställ dig en plats där unga idéer får växa fritt, där passion och ambition möts, och där framtidens företagare tar sina första steg mot något stort. Det är precis vad Drivhuset Stockholm erbjuder – en språngbräda för nästa generations entreprenörer. På Campus Flemingsberg stöttar vi varje dag studenter som vill väcka sina idéer till liv och bygga de färdigheter som krävs för att skapa verklig förändring. Vårt uppdrag? Att ge dem en trygg, inspirerande miljö där de kan testa och utveckla sina affärsidéer på riktigt.